Spökena fick vänta, det blåste för mycket idag. Den som är nyfiken får ge sig till tåls en dag till. Men på grund av att det var frånlandsvind blev det en del gjort ändå.
Har du några tips på märkligheter under vattnet? Hör av dej, vi vill gärna veta.
Ännu fler ungdomar besökte oss under dagen; förutom bygge på höjden med Vattenhallen (dagens högsta torn blev nog nästan 6 meter högt), båttur med Kustbevakningen och håvning med SEA-U (se gårdagens inlägg) så bjöds idag på provdyk och visning av dykutrustning med hjälp av Dykterminalen i Lund.
En expedition utgick för att försöka hitta trävraket söder om Ven. De lyckades (nog); det är troligt att vraket är hittat, men det blev inga dykningar idag på grund av den starka strömmen på runt 2 knop.
Några letade efter Skogen Vid Barsebäck som den kallas, fast den inte ligger vid Barsebäck. Skogen? Som du kanske vet har havsnivån ändrats upp och ner genom åren; för ca 9000 år sedan var det vi idag kallar Öresund till stora delar land, och här växte skog. Rester av den skogen finns kvar i Lundåkrabukten (jämför skogen vi undersökte 2009 i Simrishamn).
Vi har filmer tagna för några år sedan som visar trädstammar och rötter, och de är daterade med så kallad kol-14-teknik till omkring 8500 års ålder. Men några träd hittade vi inte idag; kanske har de blivit översandade?
Det finns gamla synder i Lundåkrabukten som däremot inte blivit igensandade… På 1950- och 1960-talen utvann man sand från botten (s.k. sandsugning) som sedan användes för byggen och utfyllnader på olika håll. Man tänkte sig att såren i botten skulle fyllas igen naturligt. Tyvärr glömde man kolla med naturen att det verkligen skulle bli så, och hålen finns kvar än idag.
Som du ser på bilden ovan är det inte trevligt nere i sandsugningshålorna. Dykarna som var nere kunde köra ner hela armen i bottenslammet som samlats där, och det luktar ruttna ägg om den gas som stiger upp när man rör om i geggan (och till och med om de dykare som kommer upp igen). Inget trevligt, och naturligtvis är botten här helt död. Vi återkommer om detta.
Vi började också leta efter en Mosquitobombare, som störtade öster om Ven efter en räd mot Köpenhamn. Inget säkert än så länge, men något har vi sett på P-dyks sonar…
I natt planerar Jacob Hägg, Sjöfartsverkets mätfartyg, att komma till området och de hjälper då till i sökarbetet. Förhoppningsvis gör vi då fler spännande fynd – det berättar vi mer om i morgon.