Havets dag

Havets dag varade i två dagar, 10-11 augusti. Vi höll till på Stadshuskajen i Landskrona med den vackra utsikt över Öresund som hör till den platsen. Till råga på allt ännu mer förskönad av dels de fartyg som brukar ligga där, men också en lotsbåt från Sjöfartsverket och sjöassistansfartyget Athena, och förstås briggen Tre Kronor. Alla tre fartygen var öppna för besök.

På kajen fanns fler deltagare. Förutom Havsresan, som visade film och bilder från årets fältvecka, fanns CMMA som visade både modern och historisk navigation, Landskrona stads miljönämnd med kartor och information om havsmiljön utanför Landskrona och Sjöfartsverkets sjögeografiska avdelning som både visade intressanta fynd som gjorts utanför Landskrona och sin allmänna verksamhet med bland annat framställning av sjökort.

Två dykskolor fanns på plats, Dykterminalen från Lund och Malmö dyktjänst. De informerade alla hågade om hur man går tillväga för att lära sig dyka, och visade vilken utrustning som behövs för att kunna göra det.

Vattenhallen från Lunds tekniska högskola lät barn och de som är unga i sinnet prova på vetenskapslek och teknikpyssel; tröjor och klistermärken fanns att vinna, förutom kunskap och inspiration.

I Stadshuset foajé fanns mer att se. Naturskyddsföreningen fanns på plats med utställning, tipsrunda och fotoutställning om havet och tips om hur man kan kombinera klimatsmart med att äta fisk. En annan utställning handlade om hur kustfiskare hjälper till med att fiska skräp; Fishing for Litter heter projektet som drivs av stiftelsen Håll Sverige Rent tillsammans med KIMO Baltic.

Landskronaborna bjöds också på konst, skapad av konstnären Ann Ekelund, som visade verket ”Längs en havsled” i temperamåleri och akvarell. Ann bjöd också besökarna på havsinspirerad musik, spelad på saxofon.

Längre bort på kajen låg briggen Tre Kronor och precis intill fanns utställningen Havet – vem bryr sig från Hållbara hav, samt på lördagen en utställning om elbilar.

Lördagen bjöd också på ett föredrag om havsnivåer med Nils-Axel Mörner.

Nedan hittar du några bilder från helgen (klicka på bilderna för att se dem i större storlek).

 

This entry was posted in Allmänt, För alla. Bookmark the permalink.